Startvejledning til PMR446 walkie talkie.
I denne vejledning gøres der hermed et forsøg på, via en række spørgsmål som besvares, at forklare hvad dette PMR446 walkie talkie er for noget.
- Hvad er PMR446?
- PMR står for 'Privat Mobil Radio'. Hvilket betyder, at det er walkie talkie der er til alle der ønsker, at benytte det. Det kræver ikke nogen særlig tilladelse, licens, eller noget andet. Det kan benyttes af børn, unge, voksne, ældre, arbejdere, walkie-talkie-entusiaster, o.s.v.. '446' står for det frekvensområde som der benyttes, altså 446MHz.
- Til hvilket formål?
- Da PMR446 er walkie talkie der kan benyttes af alle, så er selve formålet også meget bredt. Det kan bruges af f.eks. børn eller børnebørn som gerne vil lege sammen, og som via walkie talkie kan holde forbindelsen med hinanden, og det kan i den forbindelse også være praktisk for forældre eller bedsteforældre der gerne vil være i kontakt med dem.
Det arbejdende folk kan også gøre brug af det. Hvis det f.eks. er svært, at råbe hinanden op på arbejdspladsen, så kan en walkie talkie være en mulig løsning.
I det hele taget, så er der næsten ingen grænser for hvad en walkie talkie kan benyttes til. Det kan gøre ensomme mennesker mindre ensomme, skabe kontakt imellem folk, og skabe glæde hos børnene, og for folk der er interesseret i radiokommunikation, antenner, og elektronik, altså walkie-talkie-entusiaster, der elsker, at tale med en masse mennesker over større afstande, og lave interessante, og spændende eksperimenter med deres walkie talkie-radioer, er PMR446 i den grad et godt sted, at starte op, lære, udvikle, og eksperimentere, og dermed muligvis med tiden opnå, at blive uddannet radioamatør, hvis man skulle ønske det.
- Hvordan kommer man i gang?
- Til, at starte med, så kræver det naturligvis, at man køber sig en walkie talkie, altså en PMR446 walkie, og der er flere steder på internettet hvor man kan købe et sæt med to PMR446-walkie-talkie-radioer. Det er naturligvis også muligt, at købe en walkie talkie i nogle fysiske butikker.
- Hvilken walkie talkie bør man købe?
- Det kommer i den grad an på formål, smag, og pengepung. Til børnene, så kan et af de billigste sæt være ganske gode. Til arbejdere kan det meget vel være, at der skulle købes nogle mere solide radioer, som kan tåle lidt af hvert. Til walkie-talkie-entusiasten er der selvfølgelig en masse forskellige valgmuligheder.
TIL F.EKS. BØRNENE.: Disse 'Stevison' PMR446-walkie talkier kan købes hos Harald Nyborg, og er ganske praktiske. Deres rækkevidde er dog noget begrænset, og egner sig derfor mest til mere begrænsede formål.
TIL F.EKS. VOKSNE.: 'Retevis RT24' er en god, solid, og helt igennem praktisk start-walkie til en nybegynder, og den har en masse skjulte muligheder! En god forbrugswalkie til alle, både børn, voksne, og walkie-entusiaster. Den kan bl.a. købes på amazon.de.
TIL F.EKS. WALKIE-ENTUSIASTEN.: 'Yanton T-324 PMR446' er en rigtig luksus-walkie! Den har en masse gode skjulte muligheder, og den har en meget god rækkevidde! For walkie-entusiaster i alle aldre! Til den der elsker en god walkie-talkie! Den kan købes hos IC Communication – iccom.dk.
- Rækkevidde?
- Hvad rækkevidden er med en PMR446-walkie-talkie er svært, at svare på. Det kommer an på hvilken walkie talkie man benytter, og om der f.eks. er meget tæt bebyggelse der hvor man ønsker, at gøre brug af den. Omstændigheder, og muligheder har derfor stor indvirkning, og for, at opnå den største mulige rækkevidde, så har højden en kolossal betydning. Hvis der på en pakke til et walkie talkie-sæt står, at den har en rækkevidde på f.eks. 12 kilometer, så bør man nok se lidt bort fra det, dog så skal det naturligvis indskydes, at man sagtens kan opnå en rækkevidde på 12 kilometer tilmed endda endnu længere under de optimale forhold!
- Privatliv?
- Lad det hermed være slået fast, at på en walkie talkie findes der ikke noget privatliv! Hvem som helst der kunne befinde sig inde for rækkevidde, og som har sin egen walkie talkie indstillet på samme kanal kan lytte med, og derfor er det en meget god ide, at benytte de tre T'er "tænk, tast, tal", tænk over hvad man vil sige, tast, så radioens sender aktiveres, og tal, altså sig hvad man vil sige. Det er i det hele taget en meget god ide, at når man har købt sin første PMR446-walkie talkie, at aftale, og vide, hvad man kan tale om, og hvad der ikke bør tales om. Adresser, telefonnumre, i det hele taget personlige oplysninger bør man undlade, at udbrede via en walkie talkie. Det kan også være en god ide, at "undervise" børnene i hvordan man bruger en walkie talkie, den bedste taleafstand til mikrofonen, og, at man skal taste for, at sende, og, at man skal holde tasten inde så længe man taler for ellers kan ingen høre hvad man forsøger, at sige, o.s.v..
En smule form for privatliv kan dog godt opnås på følgende måde. Man kan gøre brug af noget der hedder CTCSS-toner, og det kan hedde noget forskelligt på de forskellige radioer. Det kan f.eks. hedde underkanaler eller underkoder. Sædvanligvis anvendes en nummerering fra 1 til 38 for de mulige CTCSS-toner. Hvis man f.eks. har to walkie talkier, og de begge indstilles til den samme tone på den samme kanal, så kan kun de to radioer tale med hinanden, med mindre naturligvis, at en eller anden som kunne befinde sig inde for rækkevidde har sin radio indstillet på nøjagtig samme tone og kanal, og det er stadig værd, at huske på, at hvem som helst har mulighed for, at lytte med uanset om man bruger tone eller ej.
- Hvad er 'PMR446-Danmark'?
- Det har til formål, at skabe nysgerrighed, og interesse for analog-radiokommunikation, og også til formål, at skabe venskaber, og kommunikation på kanal 8 klokken 20:00 hver søndag. PMR446-Danmark er for erfarne, for nye, for glæde, for hygge!
- Det, at det hedder 'PMR446-Danmark' betyder det så, at det er landsdækkende, at alle i Danmark kan tale med hinanden?
- Nej! Det, at nationens navn 'Danmark' indgår i selve navnet 'PMR446-Danmark' betyder ikke, at alle kan tale med alle på tværs af hele kongeriget Danmark. Altså en person med en walkie-talkie i det nordligste Jylland kan ikke tale med en person på Bornholm for at komme med et eksempel. En walkie-talkie har, uanset størrelse, en rækkevidde, en begrænsning, og derfor skal 'Danmark' i 'PMR446-Danmark' forstås således, at dette er en opfordring til, at man benytter sin walkie-talkie, skaber aktivitet i sit område, og forhåbentlig er med til, at gøre andre interesseret i, at tale i walkie-talkie.
- Et godt råd i forbindelse med 'PMR446-Danmark', og i det hele taget med sin walkie talkie?
- Sidder man et eller andet sted i Danmark, og har man siddet med sin walkie talkie søndag efter søndag, og har ikke hørt nogen kalde op, så forsøg selv, at lave nogle opkald. 'PMR446-Danmark' styres ikke af nogen, og har ingen ordstyrer, så derfor er det en god ide, at være en god 'ambassadør' for radiokommunikationen, og selv foretage nogle opkald i sit eget område, og dermed forhåbenlig få skabt sin egen mulige omgangskreds. Det er ikke til, at vide, dog så kan der være mange andre, som også sidder, og lytter, og som muligvis er lidt generte, og som muligvis venter på, at en eller anden 'bryder isen', og kalder op. Hvis det muligvis skulle føles lidt udstillende, at benytte sit personlige navn på radioen, så kan man f.eks. opfinde sit eget tilnavn, sit eget kaldesignal. Skulle man høre nogen der siger noget i sin radio, med en støjende brusende lyd henover, så forsøg, at finde en anden position, så der er så lidt brusende støj som mulig. Er der ingen brusende støj henover vedkommende, så er chancen for en mulig forbindelse så optimal som mulig.
- Er der nogen forskellige praktiske udtryk til walkie-talkie-brug?
- Det er naturligvis på ingen måde et krav, at gøre brug af walkie-talkie-udtryk, dog så kan de være ganske brugbare, at benytte. Hvis man f.eks. siger '7 3', så betyder det farvel og på genhør.
Til formål, at skabe nysgerrighed, og interesse for analog-radiokommunikation, og også til formål, at skabe venskaber, og kommunikation på kanal 8.